Задават се сиви облаци над българската икономика. Със сигурност ще има

...
 Задават се сиви облаци над българската икономика. Със сигурност ще има
Коментари Харесай

Задават се облаци над българската икономика

 Задават се сиви облаци над българската стопанска система. Със сигурност ще има леко закъснение на икономическия напредък през идната година. За това бяха безапелационни участниците в Седмия стопански конгрес „ България и светът в развиване. Дневният ред на водачите “ на сп. Мениджър.
„ Има опасности от икономическа рецесия “, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев.

„ Няма подозрение, че ще има превръщане на икономическия цикъл “, уточни банкерът Левон Хампарцумян.

„ България не е подготвена за нова икономическа рецесия, никой не е подготвен, само че буферите не са решение “, разяснява икономистът Лъчезар Богданов.

„ Че идва рецесия, е ясно “, уточни предприемачът Ивайло Пенчев, съосновател на Walltopia.

Така участниците във форума разясниха тематиката подготвена ли е българската стопанска система за предстоящото закъснение на темповете на напредък.

България не е подготвена за нова икономическа рецесия и никой не е подготвен, заяви  Лъчезар Богданов . Той направи паралел със обстановката преди 10 години с имотната рецесия, почнала от Съединени американски щати.
 
" И тогава имахме буфери, само че не ни защитиха. И тогава доста от нещата не можеха да бъдат планувани и избегнати ", сподели икономистът. И изясни, че буферът не може да разреши прекосяването през външен потрес без последствия. " Това не е инструмент при световна рецесия, както си мислят множеството хора, сподели икономистът. Това е заблуда за една дребна, отворена стопанска система като българската. Смисълът на буферите е да разрешат да оцелееш и да не фалираш. Опитът от последната рецесия сподели, че всички в Европа пострадаха, само че някои за малко и започнаха да порастват, други обедняха доста и не престават да имат структурни проблеми ", сподели икономистът.

Дали сме по-подготвени в този момент за нова рецесия, не сме, попита и отговори Богданов. И обърна внимание, че по отношение на тогава имаме понижение на вложенията, спад в експорта, а и известно раздуване на балона в имотния бранш. По думите му разтърсванията от външни фактори са сигурни. Но въпросът е да се вършат политики за дълготрайно възстановяване на възможностите за напредък и разцвет.

Голямата част от бизнеса в България е подготвен да премине без проблеми през нова икономическа рецесия, смята  Ивайло Пенчев . Някои рискови играчи може и да банкрутират, само че като цяло рецесията за тази част от бизнеса е оздравяващ развой. Тази част от стопанската система, която основава стойност, а не употребява, ще е добре в идващата година, безапелационен е предприемачът.

" Че идва рецесия, за мен е повече от ясно. Вижда се спад, рухване на ентусиазма в интернационален проект ", сподели той. И сподели, че консуматорите в стопанската система ще бъдат ударени по-силно, в сравнение с при миналата рецесия, тъй като в този момент се преразпределя повече и те са станали по-зависими от непознатите пари. Той счита, че идващата рецесия би породила нови митинги, като ще се покачат и популистките настроения.

Има опасности от нова икономическа рецесия, само че се колебая, че тя ще се повтори в същия формат като миналата, разяснява  Томислав Дончев . Има обаче премного предпоставки за закъснение на растежа. В същото време една политическа и институционална рецесия елементарно може да повлияе отрицателно на стопанската система. Но доста малко процеси могат да бъдат обърнати единствено с обществено финансиране и в случай че настъпи рецесия, на база обществени финанси няма по какъв начин да се случи по този начин, че да бъде избегната.

„ За страдание България е дребна, отворена стопанска система, мощно подвластна от експорта и едно понижаване на износа към главните ни експортни дестинации незабавно ще има резултат върху всички производители тук. А и без рецесия стопанската система ни си има доста несъответствия “, сподели вицепремиерът.

Със сигурност ще има леко закъснение на стопанската система, съобщи Дончев и направи ангажимента, че прогнозата не е за повече от една година напред заради това, че не е ясно какво ще се случи в Европа.

Освен финансовите и стопански опасности, има и чисто политически, означи още вицепремиерът, като посочи, че това не е типично български развой, а е присъщ за цяла Европа. Имаме тотална замяна на политическите упования и настроения – всеобщ напредък на популизма.

„ Няма подозрение, че ще има превръщане на икономическия цикъл “, уточни банкерът Левон Хампарцумян. И добави, че дали това ще бъде рецесия, застоялост или закъснение не може да се каже. Очевидно е, че през 2020 година се чака нещата в Съединени американски щати да тръгнат надолу, означи той. Финансистът изрече оптимизъм за развиването на стопанската система ни следващата година. През 2019 година българската стопанска система ще е като през 2018 година. Винаги може да е по-добре, просто би трябвало да имаме нужните буфери да посрещаме спадовете, сподели той.

Лъчезар Богданов означи, че в дълготраен проект единственият механизъм да има повече запас в страната, е доста по-бърз стопански напредък, комбиниран с данъчна система с оптимално необятна база и висока събираемост. А у нас догонващият напредък не е тематика в последните 15 години, означи икономистът. И съобщи, че концепцията е да пораства това, което основават всички, а не да се чудим по какъв начин да преразпределяме наличното.

„ Ако българската стопанска система продължава да пораства със същото движение, както до момента, и без никаква рецесия, спад или други неприятности, ще удвоим размера на създаваното в България след 13 години и ще стигнем до равнището на Словакия през предходната година “, разяснява икономистът.

Той е безапелационен, че няма друга опция за България, с изключение на нападателни политики за стопански напредък, който да обезпечава човешки запас и в самия бизнес, тъй че да се наемат най-способните и квалифицирани хора.
По публикацията работиха: Евгения Маринова, редактор Магдалена Иванова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР